joi, 5 martie 2009

~Uneori mai si citesc. Carti~

De regula prefer sa trec prin viata fara sa filozofez prea mult, fara sa imi pun prea multe intrebari despre de ce, cand, cum. Simt ca mintea mea e prea instabila ca sa faca fata unor presiuni prea mari (da, da, falsa modestie, insa daca ma laud prea mult, mi se urca la cap).

Uite ca de data asta, am fost provocata sa gandesc mai mult poate decat de obicei (si la alte subiecte decat ce melodii sa mai ascult, unde sa merg in week-end, cum sa fac fata la 14 martie, cand se termina odata evaluarea naibii, de ce plange la 12 noapte, de ce e mereu nervoasa, si lista poate continua, dar pe cine intereseaza gandurile mele?!). 

Am citit si eu o carte (!), desigur am devorat-o in cateva zile, citind noaptea la lumina lampii (nu de gaz, ca am curent la comuna). Previzibil ar spune unii, cartea e scrisa de Jeanette Winterson, “Portocalele nu sunt singurele fructe”. M-a fascinat stilul ironic al autoarei[, stil cu care m-am tot obisnuit si in viata reala de vreun an si 4 luni incoace], m-a fascinat felul in care a pus in vorbe atatea sentimente, unele cunoscute si mie. 

Mediul in care traiesti te formeaza in viata, insa nu poate schimba ceea ce simti, ceea ce te identifica, ceea ce esti. Pana la urma, indiferent ce educatie primesti de acasa, indiferent daca esti crescut intr-un mediu religios, sau intr-unul fanatic, sau intre parinti toleranti, iti faci propriile alegeri, fie ca unele din ele inseamna sa asculti de “diavolul portocaliu”, asa cum Jeanette a facut. Lucrurile nu sunt doar alb si negru, au nuante, sau asa cum spune chiar mama fanatica a protagonistei, portocalele pana la urma nu sunt singurele fructe. 

Sa fi inteles eu din carte doar ce am vrut? Doar ce mi-a fost convenabil?

2 comentarii:

valy spunea...

Iti doresc o primavara plina de iubire si de fericire!

Anonim spunea...

Am avut aceeasi reactie cand am citit cartea respectiva... doar ca am descoperit-o mult prea tarziu.
Acum zambesc de fiecare data cand o vad pe noptiera mea.
'I came to this city to escape. If the demons lie within, they travel with you. Everyone thinks their own situation most tragic. I am no exception.'
Da...